top of page

ADVENT NEDİR? NELER YAPILIR?

Güncelleme tarihi: 5 Ara 2023




Advent, Noel'den önce İsa'nın dünyaya gelişine odaklandığımız dört haftalık bir dönemdir. Advent kelimesi Latince “varış” anlamına gelen bir kelimeden geliyor ve bu dönemde İsa'nın dünyaya gelişine odaklanıyoruz. Kutsal Kitap’tan gelen bir uygulama değil, tarih içerisinde bu dönemi özel kılmak için oluşan güzel bir gelenektir. İlk kez yaklaşık dördüncü veya beşinci yüzyıllarda ortaya çıktığı düşünülür.


Bu dönemde Rabbimiz'in Doğuşu olan Bayramı, Mesih’in gelişini kutlamak için hazırlık yaparız. Ama daha da önemlisi Mesih’imizin ikinci gelişine yüreklerimizi hazırlarız ve hatırlarız. Çünkü yüreğimizin en derin arzusu bir gün O’nunla yüz yüze karşılaşmak, aynı sofrada oturmak. İşte Noel'den önce dört hafta boyunca evlerimizi ve kalplerimizi buna hazırlıyoruz. 


Advent, Noel’den önceki 4 Pazar önce başlar. Bu yıl 3 Aralık’ta başlayacak ve 24 Aralık Noel (Doğuş Bayramı) arifesinde sona erecek. Elinizdeki bu kılavuz hem bu 4 haftalık süreçte yapılan bazı sembolleri anlatır hem de haftalık ve günlük okumalarla Tanrı’ya odaklanmak için bizi duraklamaya ve düşünmeye çağırır.




Advent Döneminde Kullanılan Bazı Semboller ve Anlamları


Advent döneminde birçok sembol kullanırız ve hemen hemen birçok yerde gözümüze çeşitli süsler ve güzellikler takılır. Peki altında yatan ruhsal bir anlam var mı? Noel ağacı, süsler, ışıklar, mumlar ve dekorlar nasıl bir ruhsal anlam gösterebilir?


Yaprak dökmeyen bir ağaç sonsuz yaşamın simgesidir. Bu dönemde süslenilen noel ağacı, İsa’nın doğuşunu ve dirilişini temsil eder. Hediyeler noelin esas amacı değildir fakat bize en büyük hediyeyi anımsatır. Binlerce yıl

önce büyük bir lütuf olarak bu dünyaya gelen İsa Mesih, hediyelerin en büyüğüdür. Hoşea 14:8b şöyle der; "Yeşil çam gibiyim ben, Senin verimliliğin benden kaynaklanıyor.›" Tanrı kendisini verimli bir ağaca benzetir. Dolayısıyla yaprak dökmeyen, sürekli yeşil kalan bir ağaç, bize Tanrı’nın sınırsız sevgisini hatırlatabilir. Aynı zamanda şunu da unutmayalım; verimliliğimiz olan Tanrı, fırtınalardan ve hayatın dalgalanmalarından geçerken kendisine bakanları verimli kılmaya devam edecektir.


Peki ya tepeye koyulan yıldız? Bir süs olarak kullanılan melek dekoru? Noel ağacı kuran neredeyse her insan, ağacın tepesine süs olarak parlayan bir yıldız koyarlar. Ama neden? Doğuş hikayesini tekrar hatırlayacak olursak yıldızbilimciler, İsa Mesih’in yerini işaret eden bir yıldızı takip ederek yollarında ilerliyorlardı. Melek aynı zamanda ağaç süsü olarak da kullanılır çünkü İsa'nın doğumunu bildirenin meleklerdi.


"Bir zamanlar dünyamızda, bir ahırın içinde, bizim dünyamızdan daha büyük bir şey vardı." - C.S. Lewis


Özgür Uludağ



16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hakkımda

Pastör Özgür bir konferansta konuşma yapıyor

Merhaba, ismim Özgür, Antalya İncil Kiliseleri'nde Pastör olarak hizmet ediyorum. Hristiyan Teolojisi Üzerine blog yazılarıyla ve videolarla sizinle olacağım.

#PapazNet

Posts Archive

Arkadaşlarınızla Paylaşın & Bilgi Alın!

Teşekkürler!

bottom of page